公告:
精彩视频
返回列表 发新帖

R C Rush輪胎問題

查看: 2147|回复: 18| [复制链接]

屁屁虫 高级 Fans 发消息
MMA喪標 发表于 2024-05-21 21:46
頭先口痕問下Rush嘅Sakuma san,香港好多人用嘅Rush呔,究竟S,X,VS,VX等有乜分別。Sakuma san嘅回覆係咁。

首先呔嘅膠質,唔計度數,主要係分為S同X兩種。S同X嘅意思係膠質嘅分別,V係代表注塑嘅模具唔同,形狀有分別。VS同VX係指膠質唔同,但使用相同模具嚟啤出嚟。

S同X係兩種特性。S係一款比較耐用嘅呔,但係必須要開呔,無論係初段磨佢,又或者係用磨呔機去磨,跟住先好用條呔,咁佢就可以提供一個耐久性唔錯,同呔開頭同尾都差唔多抓著力嘅效果。如果唔開呔就去用,呔嘅表面就會變成磨損不自然。所以佢話用呢條呔一定要開呔。

至於X同S就相反,X就係屬於唔駛點開呔都有好好抓著力嘅膠質嚟。基本上只需要磨走條骨,就可以用。X特別係越新呔抓地力越好,越舊就會時間上差咗。所以如果需要做時間,就必須要係新呔時用佢,三四轉後就做唔到時間。

所以相同溫度情況下,S適合日常去玩車用,X適合比賽做時間用。至於有V冇V就純粹形狀上差別,唔影響用嘅方法。

受教了,s就是需要磨胎,而v可以更快的适应场地,适合比赛时使用,s呢需要磨胎适合日常时候用,是这个意思吧
屁屁虫 发表于 2024-05-23 21:35
受教了,s就是需要磨胎,而v可以更快的适应场地,适合比赛时使用,s呢需要磨胎适合日常时候用,是这个意思吧

说错不是v是x
MMA喪標 RC 新手 发消息
屁屁虫 发表于 2024-05-23 21:35

s耐用但需要開呔,x是不用開呔立刻可跑,但壽命比較短

有v字的車呔邊緣是方形,咬地能力較高

沒有v的型號,車呔邊緣比較圓,入灣出灣速度較快,你可視乎場地抓著力選用不同型號
MMA喪標 发表于 2024-05-24 08:12
s耐用但需要開呔,x是不用開呔立刻可跑,但壽命比較短

有v字的車呔邊緣是方形,咬地能力較高

沒有v的型號,車呔邊緣比較圓,入灣出灣速度較快,你可視乎場地抓著力選用不同型號

谢谢,受益了
davychan 中级 Fans 发消息
明白打什麼都會明白,不明白打什麼都不會明白

不相交的平行线  你估咁多人识体繁体咩,大部分都係大湾区先可以唔需要简繁翻译  详情 回复 发表于 24-5-28 11:25
不相交的平行线 元老 Fans 发消息
davychan 发表于 2024-05-25 22:00
明白打什麼都會明白,不明白打什麼都不會明白

你估咁多人识体繁体咩,大部分都係大湾区先可以唔需要简繁翻译
davychan 中级 Fans 发消息
你們唔識睇繁體字,就沒有問題
我不識簡體字,就有問題?
我都好多時唔係好明白你們講什麼!如果真係想知講什麼!現今科技發達,可以用翻譯app

摘仙 初级 Fans 发消息
davychan 发表于 24-5-29 02:03
你們唔識睇繁體字,就沒有問題
我不識簡體字,就有問題?
我都好多時唔係好明白你們講什麼!如果真係想知講 ...

估计不是简体繁体的问题,有时候会出现“字都认识,但是不明白表达的是什么意思”的情况。
对大多人来说,繁体字只是难写,不是难认。
MMA喪標 RC 新手 发消息
摘仙 发表于 2024-05-29 08:24
估计不是简体繁体的问题,有时候会出现“字都认识,但是不明白表达的是什么意思”的情况。
对大多人来说,繁体字只是难写,不是难认。

說得對,大家如果看不懂,可以再問