Tonyc 发表于 12-4-14 13:11:18

電調與舵機 一問

我而家手頭上有隻HOBBYWING 無感電變+KINGPOWER 摩打, SERVO 用1251, 但一著車, 轉個SERVO 時好似唔夠電到咁, 轉到窒下窒下, 個接收粒燈就閃, 一窒佢就熄燈, 一放轉向佢又著番, 但我只比油向前行冇問題, 一邊向前一邊轉彎又係咁, 唔受控制, 但我一換隻3003 又冇曬事, 點解會咁, 另外我都有隻SP GE有感, 但SERVO就冇哩個問題出現, 點解會咁呢, 請各位指教, 我用的遙控是spektrum dx3S, 測試用車係同一部, 只係電變不同

彬少 发表于 12-4-14 13:25:23

無有知喔:em04::em04:

qagu 发表于 12-4-15 22:30:12

鸟语啊:em16::em16::em16:

Tonyc 发表于 12-4-16 18:54:01

http://v.youku.com/v_show/id_XMzgwOTIxNjcy.html   這個樣子的:em31::em31:

stack 发表于 12-4-17 08:53:07

HOBBYWING 电调的BEC输出为5。5V左右,可能会出现供电不够,

Tonyc 发表于 12-4-17 20:30:11

stack 发表于 12-4-17 08:53 static/image/common/back.gif
HOBBYWING 电调的BEC输出为5。5V左右,可能会出现供电不够,

有辨法解決嗎??

b290616778 发表于 12-4-18 10:30:41

我记得我用好盈的2.0V好象也是这样 我是用遥控左右左右甘狂转 但会突然停一下 我估计是电调供电不稳 后来换了V2。1就没事了 或是你将你的电调的电容换一下

b290616778 发表于 12-4-18 10:31:48

估计楼主是香港的RCfnas吧?睇你台面上既电池牌子猜的 哈哈 最好发回好盈修一下试试

Tonyc 发表于 12-4-18 20:52:33

b290616778 发表于 12-4-18 10:31 static/image/common/back.gif
估计楼主是香港的RCfnas吧?睇你台面上既电池牌子猜的 哈哈 最好发回好盈修一下试试

但另一個新的1251 又沒事, 全正常

b290616778 发表于 12-4-18 22:58:50

那么就只有可能系舵机用久左,里面原件损耗,导致电流加大,而你的电调mos管都有损耗,导致供电不足,以上的话是根据之前我修手机的朋友拆舵机测的
页: [1] 2
查看完整版本: 電調與舵機 一問